Ben je voor de eerste keer zwanger? Of wil je zwanger worden? Dan zijn er veel dingen die op je afkomen. Waarschijnlijk zijn veel van deze dingen nog nieuw voor je. Ook na je bevalling zijn er veel dingen waar je mee te maken krijgt. In dit artikel lees je meer over een aantal van deze dingen.

Ondersteuning van de kraamhulp

Vanuit je zorgverzekering heb je recht op ondersteuning van een kraamhulp. Dit valt onder de aanvullende zorgverzekering. Je kunt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg krijgen. Deze uren worden verdeeld over tien dagen vanaf het moment van de geboorte. Standaard hebben de meeste mensen 49 uur kraamhulp. Tijdens een intakegesprek voor de bevalling wordt besproken hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld complicaties hebt of bevallen bent van een meerling heb je recht op meer kraamzorg. Ook als je niet goed herstelt kan je meer kraamzorg krijgen.

Het herstellen van je lichaam

Een bevalling is een grote belasting voor je lichaam. Hiervan moet je lichaam herstellen. Dit kan een tijdje duren. Hoe lang je lichaam tijd nodig heeft hangt af van verschillende factoren. Het verschilt per persoon, maar het hangt ook af van hoe de bevalling is verlopen. Het eerste herstel van je lichaam duurt gemiddeld zes tot acht weken. Het volledige herstel duurt gemiddeld drie tot vier maanden. Tijdens het eerste herstel moet onder andere je baarmoeder weer krimpen, de zwangerschapshormonen verdwijnen uit je lichaam en je buikwand en bekkenbodem herstellen. Door goed te rusten en gezond te leven kan je het herstel versnellen. 

Het veranderen van je lichaam

Het is niet zo dat na de bevalling je buik weer plat is. De ene vrouw valt heel snel af na de bevalling, maar de ander doet hier een stuk langer over. Sommige vrouwen komen nooit meer op hun gewicht van voor de zwangerschap. Dit is niet heel raar, want je lichaam verandert als je moeder wordt. Dit kan betekenen dat je jouw zwangerschapskleding na de bevalling ook nog kan dragen. Als je borstvoeding geeft val je wel sneller af dan als je geen borstvoeding geeft. Dit komt doordat het geven van borstvoeding veel energie kost.

Grote kans dat je al veel leuke spulletjes in huis hebt gehaald voor je baby. Het is belangrijk om goed te checken welke spullen je wanneer mag gebruiken. Zo kan je pasgeboren baby nog niet meteen in een wipstoel zitten. Dit kan pas als je baby een paar weken oud is. Na je bevalling moet je dus veel lezen over wat wel en niet mag met je baby.